burun akıntısı nedir Burun akıntısı neden olur?
Burun akıntısı kişinin burnundan ve sinüs kanalından boğazına doğru akan akıntıya verilen isimdir. Mevsimsel değişikliklerle daha da kötüleşir. Son zamanlarda sıkça görülen bu rahatsızlığın tahlili vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tamam, geniz akıntısı nedir? Burun akıntısı neden olur? Burun akıntısının belirtileri nelerdir? Geniz akıntısı kaç gün sürer, ne doğru gelir? Burun akıntısı nasıl önlenir? Detaylar burada…
DAHİ AKIŞI NEDİR?
Burun, üst solunum yolunun ilk organıdır. Solunum yolu vücudun giriş kapılarından biridir. Soluma yoluyla solunan hava gözle görülmese de toz, polen ve virüs, bakteri veya mantar gibi birçok patojeni alt solunum yollarına taşıyabilir. Burun akıntısı vücudun bu tehlikeye karşı oluşturduğu en değerli savunma sistemlerinden biridir.
DAHİ AKININ NEDENLERİ NEDİR?
Geniz akıntısı nedenleri arasında pek çok farklı faktörü sıralamak mümkündür. Bu nedenler arasında en yaygın olanı alerjik geniz akıntısı olarak da bilinen alerjik yansımalardır. Geniz akıntısının diğer bir yaygın nedeni deviye septum olarak tanımlanabilir. Çünkü bu durumda rahatsızlıktan muzdarip kişinin kıkırdak duvarının (septum) yer değiştirmesi ve belli bir tarafa doğru eğilmeye başlaması kelâm meselesidir. Sonuç olarak, burun deliklerinden geçebilecek kapasiteye sahip alan küçülür ve mukus drenajını engeller. Böylece geniz akıntısı belirtileri ortaya çıkar.
Geniz akıntısının diğer nedenleri ise şunlardır:
- soğuk hava,
- kimyasallar,
- Ani hava değişiklikleri
- bakteriyel sinüs enfeksiyonları,
- Gebelik,
- nemli hava,
- viral enfeksiyonlar,
- parfümler,
- Gebelik,
- baharatlı yemek,
DAHİ DRENAJ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Günlük hayatta sık görülen geniz akıntısının belirtileri şu şekildedir:
- Sürekli yutkunma ihtiyacı hissi
- Özellikle yatarken moral bozukluğuna neden olan öksürük ve boğulma atakları,
- Boğaz içi ve çevresinde kaşıntı,
- Mide bulantısı,
- Ağız kokusu olarak kabul edilebilir.
DOĞAL BİR YAPI KAÇ GÜN ÖMRÜNÜ SAĞLAR?
Hastalığın tedavi süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Çünkü tedavi süresi de hastalığın nedenine göre değişmektedir. Örneğin kişide burun akıntısının altında yatan neden grip ya da soğuk algınlığı ise genellikle 5 ila 10 gün gibi bir süre içerisinde tedavi ile düzelme sağlanabilmektedir. Akut inflamatuvar sinüzitin neden olduğu durumlarda ise 10 ila 14 gün süren bir tedavi uygulanabilir.
ANEAL DRENAJ NASIL ÖNLENİR?
Geniz akıntısını önlemenin yollarından biri de bol su içmektir, günde en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Sigara içmekten kaçının ve tozlu-dumanlı, havanın kirli olduğu ortamlardan kaçının. Hastaların burunlarına tuzlu su spreyleri veya solüsyonları kullanmalarında fayda vardır. Burada burnu yıkamanın önemini bir kez daha vurgulamak gerekiyor. Alerjik nezlesi olanlar alerjenlerle teması azaltacak önlemler almalıdır. Alerji tedavileri doktor kontrolünde periyodik olarak kullanılabilir. Öte yandan burun mukozasında ve işleyişinde bozulmaya neden olan başlıca hastalıklar belirlenirse bu durumda artık önlem almak değil, tedavilerine başlamak gerekir.
DAHİ BİR AKIŞ İÇİN NELER UYGUN?
Burun akıntısının nedeni belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Burun akıntısı yukarıdaki sebeplerden birinden kaynaklanmıyorsa ev içinde çok rahat ve uygulaması zahmetsiz uygulanabilen sistemlerdir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Suyun dışında tüketilecek olan bitki çayları başta olmak üzere sıcak içecekler hava yolları için oldukça rahatlatıcıdır.
- Alerjiden kaynaklanan geniz akıntısı varsa açık havada çok fazla bulunulmaması veya polenlerin yoğun olduğu bahar aylarında açık havada olunması gerektiğinde maske takılmalıdır.
- Geniz akıntısı için ne yeterliyse, sigara hava yollarının tıkayıcı ve tahriş edici bir unsurudur. Geniz akıntısı sorunu yaşayanların sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmaları önerilir.
- Burunda biriken mukusun su veya tuzlu su ile temizlenmesi mukusun geniz akıntısına neden olmasını engeller.
- Baharatlı yiyecekler yemekten kaçınılmalıdır.
- Burun akıntısının pürüzsüz olduğu ortamların nem oranını ayarlamak gerekir. Nemsiz ortamlar geniz akıntısına neden olur. Bu nedenle ortamı nemlendirmek için petek suluklar kullanılabilir.