Yaşam

İnsanları İçmeden Sarhoş Ettiren “Oto-Brewery Sendromu” İlk Olarak Türkiye’de Görüldü

Türkiye’de yaşanan ilk tıbbi olaydı. ” Otomatik Bira Fabrikası Sendromu Türkiye’de ilk kez Giresun’da yaşayan bir vatandaşta “” isimli hastalık görüldü. 58 yaşındaki Verda Güniz Atış Azrak isimli vatandaş, sorunlu bir süreçten gelmesine rağmen Türk doktorlarının uyguladığı tedavi tekniğiyle tedavi altına alındı. iyileşme aşamasına girdi . Gelin hem bu rahatsızlığa hem de hastanın deneyimlerine birlikte daha yakından bakalım.

Otomatik Biracılık Sendromu, en kolay açıklamasıyla, alkolsüz sarhoş olmak durum. Vücutta bulunan mikroorganizmalardan dolayı yaşanan rahatsızlık, yiyecek olarak aldığımız karbonhidrat ve şekerli besinlerin alkole dönüşmesine neden olmakta ve kanda alkol miktarının artması kişiyi sarhoş etmektedir. Yaygın bir rahatsızlık olmayan Auto-Brewery Sendromu Verda Güniz Atış Azrak’la ilişkilidir. Ayrıca Türkiye’de ilk kez görüldü..

Uzmanlar ne der?

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, Otomatik Bira Fabrikası Sendromunu şu sözlerle tanımladı:

Auto-Brewery Sendromu, vücudun kendi alkol üretimidir. Yemekten kısa bir süre sonra hastalar hiç alkol almamaya başladı. kandaki alkol seviyeleri çok yüksek seviyelere çıkıyor. Bunun nedeni vücutlarındaki mikroorganizmalardır. Dünyada çok bilinen bir hastalık olmadığı için ülkemizde ilk vaka bizde yaşanıyor. Hastalığın bilinmemesi nedeniyle çok az konuşulduğunu düşünüyoruz. Ancak bilinseydi çok daha fazlasına tanık olunurdu. Tedavi edilebilir görünüyor En azından kontrol edebiliriz. Bu hastalık şeker hastalarında, bilinçsiz antibiyotik kullanımında, bağırsak ameliyatlarından sonra ortaya çıkabilmektedir. Bağırsak stabilite sorunu yani bağırsaktaki mikroorganizmaların stabilitesinin değişmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. BağırsaktaBu stabilite sağlandığında hastanın atakları uzayabilir ve kontrol altına alınabilir.

Hastamızda gözlemlediklerimiz şekerli yiyeceklerden Sonra belirtiler var. Mikroorganizmalar şekeri alıp maya ve alkole dönüştürür. Ancak baharatların bazen saldırıyı tetiklediğini gördük. antibiyotik kullanmadan Probiyotikler, beslenme, bazı yardımcı ilaçlar, alkol veya ara molekülleri ortamdan uzaklaştıracak bazı ilaçlarla atakları kontrol altına aldık. Hastamız şu anda evine dönüyor ama biz takip etmeye devam edeceğiz.

*Verda Güniz Atış Azrak solda. Doktorlar Emel Uzunoğlu ve Kubilay İşsever

Hastalığın çok iyi bilinmediğini ve bu nedenle teşhis edilemediğini anlatan Prof. Dr. Öğretim Üyesi Kubilay İşseverdedi ki:

Literatürün bize aktardığı kadarıyla ülke çapında meydana gelen ilk olaydır. ABD ve Kanada’dan da vaka haberleri geliyor. Avrupa ülkelerinden Şu anda bile bildirilen bir olay yok. Aslında her yerde görülebileceğini düşünüyoruz ama hastalık tanınmadığı için teşhis edilemiyor. Tanı koyabilmemiz ve hastalığın ne sıklıkta ortaya çıktığını anlayabilmemiz için bu hastalığın belirlenmesi gerekiyor. Alkol zehirlenmesinde fiilen alkol kullanmamasına rağmen, alkol koması gibi Belirtiler vücuttaki alkol düzeyine göre ortaya çıkar. Alkol zehirlenmesinin mide bulantısı, kusma gibi tüm belirtileri, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kişilik bozukluğu ve karakter değişiklikleriyle birlikte görülebilmektedir. Hastamız da bugüne kadar çeşitli yoğunluklar yaşadı. bu tür semptomlar meydana gelmişti. Yaklaşık bir aylık tedavi sonucunda memnun edici sonuçlar aldık. Kişi alkol kullanmadığını iddia ediyor ancak kanında alkol tespit edilen ya da nefesinde alkol kokusu oluşan olaylar varsa bu hastaların oto biracılık yönünde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Peki hasta ve ailesi bu süreçte neler yaşadı?

Türkiye’deki ilk Auto-Brewery Sendromu hastası Verda Güniz Azrak’ı vuruyorYaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Belirtileri yaklaşık 3 yıl önce başladı. Birdenbire olan bir şey değil. özellikle kişi kendisi değil Etrafınızdaki insanlar bunun farkına varır. Bazı dönemlerde bilinç kaybı yaşanır. Yaşadığım örneklerden yola çıkarak ifade etmem gerekirse, sizce yüzünüzü çarpıyorsunuz, başınız yaralanıyor, dikiş bile atılıyor ama bu nasıl oldu? hatırlamıyorsun . Bu, karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerden sonra büyük bir atış. Normalde karbonhidrat ve şekerli yiyecekler tüketen bir insan olmasam da kriz geçirdiğimde bu yiyeceklerden uzak duruyorum. daha fazla tüketmek İstediğiniz. Siz bir şeyin farkında olmayabilirsiniz ama çevrenizdekiler bunu fark eder. Tedavi süreci sonrasında gayet formdayım, herhangi bir belirti ya da bilinç kaybı olmuyor. Çok iyi hissediyorum.

Azrak’ın hastalığına yakından tanık olan Verda Güniz Atış. Sami Azrak’ın eşi, geçirdikleri 3 yılı şöyle anlattı:

Yaklaşık 3 yıldır eşimin bu rahatsızlığından dolayı sıkıntı çekiyoruz. Tedavi için birçok hastane ve doktoru ziyaret ettik. Hepsi ilgilendi ama Giresun şanslıydı ki tedavi oldu. Bu saldırılar sırasında gözlerindeki değişiklikler . Net bakmıyor, puslu gözlerle, dalgın bakıyor. Tıbbi açıdan alkollüdür ama manzara açısından çok farklıdır. Sarhoş bir insanın tepkilerinin aynı olduğunu, çok farklı olduğunu düşünmeyin. Takıntılı, sınırlı, inatçı olabilir, yani çok farklı yansımalar verebilir . Mantıklı gelmeyebilir, oldukça karakter değişikliği var. Pek çok sıkıntılı dönem yaşadık. Çok şükür doktorlarımız sayesinde çözdük. Bundan sonra diyetimize uyacağız ve onların tavsiyelerine uyacağız. Sanırım artık yeni bir hayat bizi bekliyor.

haber-varto.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu